Heb jij zo’n oude toiletpot staan uit de tijd van je grootouders? Of wil je je staand toilet inruilen voor een hangende wc? Dan zijn er een aantal zaken die je moet weten voor je hier aan begint.
Je toilet renoveren kan je zelf aanpakken als je hier voldoende tijd voor voorziet en je goed informeert. De grootte van het project hangt af van de staat van je huidige toiletruimte. Pak je enkel het toilet zelf aan en geef je de bestaande muren een likje verf, dan wordt dit een snelle klus. Is je toiletruimte toe aan een grondigere renovatie waarbij ook de muren, de vloer en misschien ook het plafond moeten aangepakt worden? In dat geval sta je voor verschillende keuzes en een meer uitdagend totaalproject. Maar geen zorgen! Wij helpen je op weg.
Evalueer de huidige staat van je toiletruimte. Hoe zijn de muren, vloer en het plafond er aan toe? Is het nodig ze te vervangen? De vloer vervangen betekent het ideale moment om een staand toilet plaats te laten maken voor een modern, onderhoudsvriendelijk hangtoilet.
Meet de hele wc ruimte op, ook de deur en hoogte van de verschillende muren kan doorslaggevend zijn in de keuzes die je maakt.
Met je afmetingen van je wc ruimte ga je ook langs bij een tegelzaak en selecteer je de gewenste vloer- en/of wandtegel. Voor je vloertegel heb je 2 mogelijkheden. Of je kiest voor dezelfde tegel zoals die in de aansluitende ruimte. Zo creëer je een mooi geheel. Of je kiest voor een opvallende variant. De muurtegels zijn geen noodzaak, maar veel verbouwers verkiezen hiermee te werken omdat ze eenvoudig te onderhouden zijn.
Bij het uitbreken van je bestaande toiletruimte is het belangrijk alle water- en elektriciteitsvoorzieningen uit te schakelen. Zo werk je veilig en hygiënisch. Start bovenaan en werk zo verder tot de vloer. Bepaal waar de leidingen moeten liggen en vergeet niet verlichting te voorzien.
Eenmaal alles is afgebroken kan de opbouw beginnen. Je werkt opnieuw van boven naar beneden. Plaats je nieuwe voorzetpanelen? Overweeg dan vochtbestendige MDF te gebruiken.
Vervang je een staand toilet door een zwevend exemplaar? Dan is de verbouwing vrij grondig. Je afvoer moet nu vanuit de muur komen. Dat betekent toch wat meet- en snijwerk. Het inbouwreservoir wordt tegen de wand gemonteerd.
Stel je inbouwsysteem af op de gewenste hoogte voor de zitting van je toilet. Na het afwerken van de wand voor het inbouwsysteem kan je overgaan tot het plaatsen van het toilet. Afhankelijk van het type toilet kan de bevestiging zichtbaar of onzichtbaar zijn. Plaats tenslotte de duwplaat of het bedieningspaneel en sluit de waterleiding opnieuw aan
Een toiletruimte is niet af zonder een fonteintje om je handen te wassen. Ook je bezoekers zullen dit appreciëren! Hier kan je kiezen voor een los fonteintje of voor een wastafel met toiletkastje (fonteinset), voor dat beetje extra opbergruimte.
Heb je geen ruimte voor een toiletkastje? Overweeg dan boven het inbouwsysteem een legplank of kastje te voorzien. Zo verlies je geen ruimte en heb je toch een leuke opbergplek. Denk ook aan een mooie spiegel en aangepaste verlichting om van je toilet een aangename plek in je huis te maken.
Eenmaal het toilet en het toiletmeubel zijn geïnstalleerd en de muren, vloeren en plafond afgewerkt zijn, is het tijd om je toiletruimte te personaliseren. Het kleinste kamertje van je huis is de ideale plek om je persoonlijkheid en stijl in te tonen.
Wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in 1 van de X²O showrooms. Onze badkameradviseurs zullen je graag helpen bij de renovatie van je toilet.
Voel en beleef alle trends in het echt in onze showrooms. Advies nodig? Onze badkameradviseurs weten raad!
Kom vrijblijvend langs, we verwelkomen je graag.